Barok, neoklasik, art nouveau, avangart gibi dönem stillerinde kendisine genişçe yer bulan siyah, modernist yaşam alanlarının da vazgeçilmezleri arasında. Asaleti çağrıştırdığı konusunda dekorasyon otoritelerinin ve moda devlerinin hemfikir olduğu siyah, gardırop içerisinde yer alan olmazsa olmaz renklerden olmaya devam ederken, yaşam alanlarında da asil ve güçlü siluetler yaratma peşinde.

Açık rengin mekânı büyük gösterdiği fikrinin eskisi kadar ilgi görmediği şu günlerde hakimiyeti siyah tasarım birliktelikleri alıyor. Moda dünyası nasıl ki siyah bir parça yaratmadan koleksiyonunu tamamlayamıyorsa, mekân tasarımcıları da siyah ve tonlarının gücünü göz ardı edemez durumda. Siyah hem asil, hem asi, hem de sofistike kimlikleriyle karşımıza çıkıyor.

Güncel ev düzenlemelerinde sadeleşme, azalma, düzleşme eğilimi var; renklerde ise daha tasarruflu kombinasyonlar. Grafik ve form açısından muhteşem efektler yaratan siyah formlar sahneye çıkarak pek çok farklı stilde yer buluyor.  Beyaz, ahşap, gold, bronz ve metal birliktelikleri ise göz dolduruyor.

Kendine pek çok farklı dönemde ve stilde yer bularak zamansızlığını damgalamış siyah ve beyaz, bulunduğu ortamda baskın ve öne çıkan bir etki yaratıyor. Zıtlıkların uyumunun en güçlü temsilcisi olan bu ikili, bugün Karl Lagerfeld, Victoria Beckham, Phillip Lim, Marc Jacobs gibi hazırladıkları koleksiyonları kadar, günlük hayatlarında da siyah ve beyaz kombinasyonlarını tercih eden birçok tasarımcı ve hatta mimarın öncelikli tercihleri arasında. Asaletin, aristokrasinin, zarafetin, gizliliğin, kararlılığın, tutkunun ve kendini ortaya dökmeyen dramın kıyafeti siyah, beyazla olan birlikteliğinde her dönem daha da devleşiyor.

Özellikle art deco stilin vazgeçilmez tamamlayıcısı olan siyah ile gold ikilisi ise, yarattığı asil ve lüksist mizansenlerle radarımızda. Klasik etkisinden çıkan gold malzemenin siyahla buluşması modern lüks kavramının bir simgesi.

Mutfak ve banyolardaki gelenek, bu alanların duvarlarını yıkmamızla birlikte değişti. Kapıları kapatılarak kullanım harici göz önünde bulunmayan bu iki mekan; mutfağın salona, banyoların da yatak odalarına dahil edilmesiyle özgür yaşam alanları arasında liste başı oldu. Küçük mekânlarda koyu renk kullanım kavramını yıkan tasarımcılar, banyo ve mutfak duvarlarına siyah seramikler uygularken, tezgâhlarında koyu renk mermere yer veriyor. Beyaz eşya kavramı ise artık sadece bir tanımdan ibaret. Fırından çamaşır makinesine, kahve makinesinden buzdolabına kadar tüm elektronikler siyah kostümlerini giydi.

Evde siyahı yoğun bir şekilde vurgulamak istiyorsanız öncelikle zemin ve duvar gibi geniş alanları bu renkle kaplayabilirsiniz. Dekorasyonu oluştururken ise istediğiniz stildeki parçaları tamamen siyah olarak seçebilirsiniz. Işığı yansıtabilmesi ve tonlamaların olduğu bir alan yaratabilmesi için deri ve kadife gibi tekstilleri tercih edebilirsiniz. Mekânın tamamen siyah olacağını düşünürsek, aksesuar seçimlerinde radikal formları tercih ederek sıra dışı gölge oyunlarına zemin hazırlayabilirsiniz. Siyahın kullanım açısından zor olduğunu unutmayın. Ahşap kenarındaki hasarı, halı üzerindeki tozu ya da aksesuardaki çiziği net bir şekilde göstereceği için, malzeme seçimlerinde bu noktaları aklınıza getirin.

 

CMYK ve RGB renk skalalarında sıfır değer aldığı için teorik olarak renk olarak tanımlanmayan siyah, ışığı yok ettiği için algıyı toplamayı artıran ve konsantrasyonu kuvvetlendiren bir renk.

Tüm zamanların vazgeçilmez rengi siyah, ahşap, gold, bakır, metal gibi malzemelerle uyum sağlarken, diğer renklerle olan birleşimlerinde de hep dengeleyici bir rol üstleniyor.