Bir toplumun sanatla ilişkisinin izdüşümünde el sanatları ve zanaat bulunur. İşte İstanbul Modern, Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu’nun ilk projesi olarak unutulmaya yüz tutan bu değerleri çağdaş sanatçı ve tasarımcıların yorumlarıyla buluşturuyor.
Türkiye’de yaratıcı endüstrilerin gelişmesine öncülük eden İstanbul Modern, şehrin köklü ama unutulmaya yüz tutan zanaat ve el sanatları geleneğini, güncel tasarım ve sanat yorumlarıyla buluşturdu. Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu’nun bu ilk projesinde bakır, ahşap, cam, kemik ve sedefle geleneksel üretim teknikleri yeniden yorumlanarak tasarım objelerine dönüştürüldü.
Eylül 2015’de başlayan projede beş farklı sanatçı ve tasarımcının dört zanaatkarla birlikte tasarladı ve üretti. Farklı yorumlarla şekillenen malzemeler birer sanat objesine dönüşürken, katılımcılar birbirlerinin tecrübelerinden faydalanarak geçmişle geleceği aynı potada eritti. İstanbul Modern Sanat Müzesi Direktörü Levent Çalıkoğlu’na göre projenin zanaat eksenli üretim tasarım ilişkisine dikkat çekiyor. El işçiliği ile üretimini sürdüren atölyelerin çoğunun giderek azaldığı, hatta kapandığı, usta-kalfa-çırak bilgi ve tecrübe paylaşımının bittiği günümüzde geçmişten gelen pek çok teknik ve uygulamanın kısa süre içerisinde unutulacağının farkındalığıyla platformun bu ilk projesinde zanaatkar/tasarımcı ilişkisini kurgulanmış. Proje kapsamında üniversite öğrencileri sanatçı, tasarımcı ve zanaatkârlarla buluşturan atölye çalışmaları da gerçekleşti. İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü tarafından tasarlanan çocuk ve gençlere yönelik atölyelerde ise yaratıcılıkların geliştirilmesi amaçlanıyor. Mayıs ayında bakırdan heykel, motif ve ışık atölyesi düzenlenecek.
Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını kitlelere ulaştırmak ve kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak amacıyla kurulan İstanbul Modern’nin İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hayata geçirilen İstanbul Modern Zanaat, Sanat, Tasarım Platformu’nun bu ilk projesini ideallerin ve şimdinin pencerelerinden sorgulanıyor.
Projenin tasarım danışmanı Erdem Akan’a göre nasıl ilham almak için doğaya bakmaya ihtiyacımız varsa, üretmek için de saf aklın ötesinde, ellerimize de ihtiyacımız var. Bu bağlamda proje usta ellerin ve usta akılların birlikte üretmesi için güçlü bir fırsat sunuyor. Bu gibi özgün çalışmalar da Türkiye gibi köklü zanaat branşlarına sahip uluslar için oldukça büyük bir katma değer.
istanbulmodern.org