Evden Uzak Ev’i Yaratmak

MOTORBOAT & YACHT DERGİSİ – AĞUSTOS 2014

Sem Collections, Sem Otomasyon,son olarak da Sem Yacht Refit & Repair ile denize açıldınız. Bu yeni alana geçiş öykünüzü anlatırmısınız?

Biz yola ilk Sem Mimarlık ile çıktık; 1995 yılında bir renovasyon firması olarak kuruldu. Ağırlıklı olarak iç mimari tasarım ve uygulama hizmeti veriyor, yeri geldiğinde projeye özel ürün tasarlayarak imalat yapıyoruz.Ardından Sem Otomasyon’a geçtik ve yaşam alanlarının, kullanıcıların trafiğine uygun bir şekilde, yakındanuzaktan, interneti olan her yerden yönetilmesini sağlayan sistemler geliştirdik. Diğer yandan Sem Mimarlık döneminde başlayan ithalatçı kanadımız büyüdü.Uluslararası ve her yönüyle branşının en iyisi markalarla çalışmaya başlamıştık. Dolayısıyla bu aileyi bir başka isimle mimarlık departmanından ayırdık ve Sem Collections ortaya çıktı. Tümü birleşince, bana göre ‘evden uzak ev’ olarak tanımlayabileceğimiz teknelere taşındı. İşbirliği yaptığımız pek çok ev sahibi, sahip olduğu markaları teknelerinde görmek istiyor, otomasyon sisteminin konforunu da. Bu doğrultuda biz de markalarımızın ürünlerini ve sistemlerimizi kullanarak tekneleri yeniden yaratma ve onlara yeni bir hayat verme yoluna gittik. Kısa zamanda da çok ilgi gördük; hem yurt içinde hem de yurt dışında. Teknelerde iç ve dış mekanlarda ne ölçüde teknik ve estetik müdahalelerde bulunuyorsunuz? Deneyimli ekibimiz, esnek tasarım felsefemiz ve kaliteli ürün gamımız sayesinde gerçekten hazine değerinde tekneler ortaya çıkarıyoruz. Bunlar sıradan işler değil. Üstelik biz baştan sona değiştiriyoruz, tanınmaz hale geliyorlar. Öncesiyle sonrası arasında sadece boyut benzerliği görebilirsiniz. Tüm iç-dış kurguyu değiştirebiliyoruz, mimari kabuk anlamda. Sonra dekoratif olarak da yeniliyoruz. Her şey gidiyor yerine üst sınıf bir tekne dekorasyonu geliyor. Sonra da otomasyon kuruyoruz. Siz teknenize gelmeden önce ışıklarınız yanıyor, müziğiniz başlıyor örneğin; farklı senaryolar var bu şekilde, nasıl isterseniz öyle programlanıyor.

Evle tekne arasında, işiniz açısından temel benzerlikler ve farklılıklar neler?

Tekne dekorasyonu son yılların en hızlı yükselen endüstrilerinden biri.Doğal olarak trendleri de hızla değişiyor ve gelişiyor. Teknolojinin ilerlemesi, lüks tanımının yükselişi ve ihtiyaçların artması doğrultusunda hem tekne tasarımları hem de tekne içi dekoratif tasarımlar, gün geçtikçe son kullanıcının beğeni çerçevesini genişletmeye yönelik hazırlanıyor. Kısacası tıpkı evdeki gibi… Örneğin Sem Collections çatısı altındaki İtalyan mutfak markası Valcucine, ev yaşamına kattığı artı değerdeki tasarım anlayışını tekne yaşamına da taşıyor. Benzerlikler çok; farklılık içinse şunu söyleyebilirim: Tekne dekorasyonunun kritik prensipleri var. Bunlar deniz yaşamının fiziksel kondüsyonundan kaynaklanan
‘olmazsa olmazlar’. Bunlara dikkat etmeniz şart. Biz Sem Yacht Refit & Repair ile bunun mükemmelini hedefledik.

FONKSİYON STİLDEN ÖNEMLİ
Bir tekneyi yenilemeden önce izleyeceğiniz yolu nasıl belirliyorsunuz? Tasarım için yola çıkarken, teknenin hem tasarım niteliklerinin hem de sunduğu konforun, sahibinin yaşam tarzını, zevklerini, karakterini ve alışkanlıklarını yansıtmasını ve yaşatmasını sağlayacak şekilde biçimlenmesine önem veriyoruz. Ancak tüm bu operasyon, yaşama alanı suyun üzerinde olduğu için çok daha önem taşıyor; çok da dikkat gerektiriyor. Sıfırdan bir tekne yapılacağı zaman ya da yenilemek gerektiğinde fonksiyonlar stilden çok daha hayati bir önem taşıyor. Örneğin, bu taşıtın hareket edebilmesini sağlayan mekânik unsurların, boruların, kabloların ve tüm sistemin tıpkı otomobillerde olduğu gibi kolayca ulaşılabilir olması gerekiyor. Öte yandan tekneler normal yaşam alanlarımızdan daha küçük mekânlar oldukları için her santimetrekarenin mutlaka değerlendirilmesi önem taşıyor, havalandırmadan aydınlatmaya, ses tesisatlarına birçok ek malzemenin yerleştirilmesi ve çözülmesi gerekiyor. Diğer yandan mobilya ve panel köşelerinde sivri hatlardan kaçınılması, dolap kapakları ve çekmecelerin kolayca açılamayacak nitelikte olması gibi pek çok özellik de bu ultra-lüks tasarıma imza atanların daima aklında tutması gereken kriterler.

Bir teknenin yenilenmesi işleminde tercihler ve tarz nasıl belirleniyor?

Tercihler ve tarzlar, karşılıklı görüşmelerle belirlenir. İç mimar ve tasarımcı kadromuz bu konuda çok donanımlıdır. Bu operasyonda ben
dahil herkes input koyar. Buna tekne sahibinin temel ihtiyaçları, istekleri, talepleri eklenir ve ortak bir yol bulunur. Bazı tekneler kendi tarzlarını kendi koyar, uymanız gerekir. Zamansa daima en büyük rakiptir.Tekne renovasyon işinde herkes kum saatini ilk günden çalıştırmaya başlar, hataya yer yoktur. İyi bir planlama gerekir. Sezonu olan tüm işlerde olduğu gibi. Biz Sem Yacht Refit & Repair ile yurt dışından gelen teknelerle de çalışıyoruz, yani bir zamanlar Türkiye’de çok büyük bir iş kolu olan ve fakat daha sonra kan kaybeden bu branşın yıldızının parlamasını sağlayacak adımları biz attık. Bunun için hem iyi bir ekip kurduk hem ilk defa bununla ilgili bir iletişim noktası/mağaza açtık hem de tanıtımını yapıyoruz.

Tekne otomasyonu tekne sahibine neler kazandırıyor?

Bakın, konfor ve kişiselleştirme günümüzün en önemli lüksizm kodları. Yani rahat ve konforlu bir kanepe, tıpkı bir mücevher gibi değer görüyor. Etrafınızdaki her şeyi, tek tuşla kendiniz yürütebiliyor, kısacası hayatınızı bir orkestra şefi gibi yönetebiliyorsanız dünyanın en zengin insanısınız. Günümüzde tasarım ürünleri sadece günlük yaşamı kolaylaştırmıyor, müzayede salonlarındaki gibi gösterilmek de isteniyor. Bu kural evde neyse, teknede de aynı. Bizim çalışma prensibimiz de bu. Hem kendinizi rahat hissedeceğiniz bir mekan hem de tam sizin ruhunuzu, enerjinizi yakalayan, onu ayakta tutan bir atmosfer kurgusu. Burada Sem Mimarlık, Sem Collections ve Sem Otomasyon el ele veriyor. Tek bir markayla baştan sona yenileniyorsunuz. Bundan daha büyük bir avantaj olabilir mi?

DEĞİŞEN TRENDLER

Türkiye’de tekne yenilemeye, tamir ve iç mekan tasarım değişiklikleri konularına yaklaşım nasıl? Türkiye, her tarafı denizle kaplı bir ülke olmasına rağmen, sadece minör boyutlarda faydalandı sularından… Özellikle de tekne inşasıdekorasyonu konusunda, tasarımcılığımız parlamadı bir türlü. Gelgelelim, geride bıraktığımız şu bir-iki yılda gerçekten de bu konuda büyük bir booming yaşıyoruz. Teknede yaşamın basit, standart ve gösterişsiz çehresi aniden değişti, hem mimarlar hem endüstriyel tasarımcılar bu işe el attılar. Teknoloji pazarı suyun üzerinde konfor ve tasarımla el ele verilmesi gerektiğini anladı. Sonuçta Türkiye, hem tekne üretimi, hem tekne iç-dış tasarımı hem de refit – epair anlamında parlayan yeni bir yıldız konumuna geliyor. Tekne dekorasyonunda trendler neler? Amerikan konformizminin ve art-deco stilinin geri dönmesiyle doğal ve açık renkli malzemelerin kullanımı, meşe ve ceviz ahşap malzemesinin beraber kullanıldığı kombinasyonlar teknelerde gördüğümüz trendlerin başında geliyor. Işıklı fonlar, parlak ceviz kaplamalar, parkeler, güderi duvar yüzeyleri, altın detaylar, oksit ve parlak sarılar ve masif ahşaplar gibi kriterler geleceğin teknelerini biçimlendiriyor. Güncel tasarım dokunuşlarıyla kusursuzlaşan teknelerde dekorasyon ve tasarım kadar otomasyon da hem hayatı kolaylaştırıp deniz keyfini artırıyor hem de prestijin bir simgesi olarak kabul ediliyor.
www.semcollections.com MBY