Her Mutfak Sahibini Anlatır

Her mutfak sahibini anlatır
Günlük yaşam trafiğinin en yoğun yaşandığı mekânlardan biri haline gelen mutfaklar artık kişiselleşiyor ve sahibinin stilini yansıtan mekânlara dönüşüyor. Bir mutfağı kendi yaşam alışkanlıklarınıza uyarlarken, önce kendinizi ve mutfakla ortak noktalarınızı gözden geçirmelisiniz. Kim bilir belki pişirirken her santiminde yaşayanlardansınız, belki de dağınıklığı sevmeyen bir minimalist.
Mimar A.Ozan Ekşi
Siz bir fashionistasınız!
Elbette ki mutfak sizin için de değerli alanlardan biri. Elbette orada arkadaş buluşmaları gerçekleşiyor, neşeli partiler düzenleniyor ve elbette selfie çekiliyor! Çünkü orası da sizin podyumunuz, herkes sizi ve seçimlerinizi görmeli, takip etmeli…
Orada geçirdiğiniz süre boyunca ihtiyaçlarınız kusursuz bir biçimde karşılanmalı. Dolayısıyla mutfağın planı çizilmeye başlanmadan önce, kendinize uygun bir buluşma noktası belirleyin ve bunu mimarınızla konuşun. Burası, -mekanınız uygun ise- bir ada ünitesi, servis alanı, yemek sunum bölümü gibi merkezi bir nokta olabilir. Ayrıca mutfakta kullanılan malzemelerin (mikser, fırın, tabak, tencere gibi) envanterini de çıkarın ve burada en trendsetter markaların bulunmasına gayret edin. Yemek yeme alışkanlıklarınız ve yiyecek tercihleriniz doğrultusunda mutfak için özel eklentiler tasarlatabilirsiniz. Örneğin sushi partilerinden vazgeçemeyenler, bunun için hem bir hazırlık hem de sunum alanı kurgulatabilirler. Yemek yapma sırasında kullandığınız araç gereçlerin sıklığına göre, mutfak yerleştirmesini yapın. Örneğin, yemek pişirme konusunda kült bir marka olan ve çok estetik tasarımları bulunan KitchenAid’in profesyonel mikserleri her fashionista’nın evinde olmalı. Ancak ağır oldukları için tezgâh üstünde dikkatli bir yerde konumlandırılmalı. Kısaca, eğer mutfağınızı yeniliyorsanız estetik ve fonksiyonu mutlaka bir arada gözetmelisiniz. İkinci etapta da, yemek yapma ve yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve fashionista mutfağınızı oluşturun.
valcucine_sinetempore-11
İçimizdeki gizli şef!
Televizyonda izlediğimiz yemek pişirme programları ve Jamie Oliver’ın tutku dolu mutfak maceraları bizi de mutfakta şef kılığına girmeye itti. Bu kılık değiştirme sadece kafamıza taktığımız şef şapkasıyla sınırlı kalmayıp, profesyonel mutfak araç gereçlerine sahip olma tutkusuna dönüştü. Paslanmaz çelik mutfak dolap ve tezgâhları, profesyonel ocak ve fırınlar, ocak üstü bataryalar, eviyelerdeki sebze yıkama ve makarna süzme bölümleri gündelik mutfakların bir parçası oldu. Bu nedenle eğer içinizdeki gizli şefi ortaya çıkarmak istiyorsanız, yapmanız gereken teknolojiyi iyi takip etmek ve kendinize büyük bir çalışma istasyonu hazırlamak. Mutfakların akıllı işlevleri çok fazla. Ancak gerçekten işinize yarayacak olanları belirlemek için iyi bir know-how’a sahip olmanız gerekiyor. Bu ciddi bir iş olduğu için fırından tezgah malzemesine kadar her detayla ilgili bilginizin olması şart. Pişirmek ve tabağa servis yapmak kadar kolay da değil üstelik ama yemek aşkı da böyle bir şey işte…
Renk illüzyonistlerine
Biliyorsunuz ki mutfakta renk kullanımı, magnetleri saymazsak çok da yaygın değil. Küçük ev aletlerinde bile sadece belirli renkler sıklıkla tercih ediliyor. Bu tabuyu az önce söz ettiğimiz marka ve onun peşinden giden birkaç marka yıkmaya çalışıyor. Türkiye’de de örnekleri var. Mutfaklarda ise kapaklarına İstanbul panaroması ve Picasso çizgilerini taşıyabileceğiniz bir kişiselleştirme harekatı bulunuyor. Oysa ki bütün gıda ve perakende satış bilimcileri de söyler ki, yemek-pişirmek-sunmak bir renk işidir. Turuncunun saniyelerle acıktırdığını çocuklar bile biliyor artık. Dolayısıyla ne yapıyoruz? Mutfakları hareketlendiriyoruz. Bir tutam kırmızı, bir tutam turuncu! Farklı dokuları ve kaplamaları bir arada kullanmak size ve iç mimarınıza, karakterinizi mutfağınıza yansıtmada olanak tanır. Örneğin, corian ya da paslanmaz çelik tezgâhınızın bir bölümünü kesme ve doğrama işlemleri için ahşap yapabilirsiniz. Bu konuyla ilgili bir diğer önerimiz de Viking, Aga ya da Smeg gibi markaların renkli buzdolabı, fırın, ekmek kızartma makinesi gibi ürünleriyle mutfağınıza enerji katmanız.
Bir minimalistin mutfağı
hdr_senza-titolo2
Son yıllarda tasarlanan bütün modern mutfaklar, çok sayıda araç gereci dolaplar ardında saklayıp, ortaya steril bir görüntü çıkarmak üzerine kurulu. İnsanın temel ihtiyaçlarıyla ilgili ilkel bir yönü olan yemek pişirme seremonisini bir bilim kurgu odasına nakletmek biraz zorlama bir görüntü olabilir. Bu nedenle halihazırda raflarda bulunan bütün banyo ve mutfak dergileri açık raf sistemleri, duvara asılmış tavalar, mıknatıs üzerine yapışan bıçaklarla dolu. Siz de modern mutfakların kutu kutu monoton görünümünü yumuşatmak için projenizde açık raf sistemlerine yer verebilirsiniz. En sevdiğiniz tabaklarınızı dolabın içine hapsetmek yerine, nostaljik bir biçimde rafta sergileyebilirsiniz.