Mimari ve dekorasyon alanında önemli bir yere sahip, her yıl dünyaca ünlü mobilya, mutfak, banyo markalarını Milano’da ağırlayan fuar, Salone del Mobile’de bu sene farklı daldan katılımcılar vardı. Sadece İtalya ya da Avrupa’nın değil dünyanın en önemli tasarım etkinliği Milano Tasarım Haftası bu yıl 17-22 Nisan tarihlerinde yapıldı. Dünyanın dört bir yanından tasarımcılar, mimarlar, sanatçılar, markalar, gazeteciler ve tasarım-severler, teknoloji, dekorasyon, aydınlatma ve mimaride en son yenilikleri görmek ya da sergilemek için Milano’ya akın etti. Mobilya fuarı geçtiğimiz dönemlere kıyasla bu yıl görmüş olduğu talep ve yoğun ilgiyle 2018’e damgasını vurdu. Haftanın en merakla beklenen etkinliği ise kendi alanında dünyanın en köklü ve saygın mobilya fuarı Salone del Mobile’di. Fuarın kendisi zaten yeterince kapsamlıydı ve yanı sıra düzenlenen uydu-fuarlar, sergiler, ürün lansmanları, panel ve seminerler, partiler ve birçok başka etkinlikle Milano tam anlamıyla bir ‘tasarım bayramına’ sahne oldu.
Sektördeki gelişim sürecine baktığımızda 2018 yılının 2017 yılından daha iyi olacağı kanısındayız. Dünyanın en büyük mobilya fuarı olan Salonde del Mobile; Roberto Cavalli Home, Bentley Home, Etro Home, Gianfranco Ferre Home Collections, B&B Italia, Minotti, Giorgetti, Molteni & C, Missoni, Fendi Casa, Longhi gibi dev isimleri ziyaret ettik.
Alivar, Home Project koleksiyonundaki Avrupa klasisizminin egzotik oryantalizm ile birleştiği ve Kolonyal yaşam stili ile şekillendirdiği mobilyalarla karşımıza çıktı. Giuseppe Bavuso’nun imzasını taşıyan koleksiyonda sofistike el işçiliği, detaylara karşı gösterilen özen ile birleşiyor ve Alivar felsefesini birebir yansıtıyordu.
İhtişam, konfor, performans, tutku ve güç Elledue’yi tanımlamak için tercih ettiğimiz kelimeler. Elle due rakipsiz “avant-garde klasik” tarzını fuarda sergiledi ve uluslararası ilginin odağıydı. Barok Klasiğinin tanrıçası Roberto Giovannini ise, değerini yaratan otantik lüks ve zamansız klasik çizgiyi, yüzyıllarca yaşayan bir gelenek olarak hâlâ sürdürüyor.
Artık mekânları birbirinden ayıran duvarların yerini, şeffaf, sürgülü kapılar alıyor. Bu sayede hem mekân duygusu ferahlıyor, hem daha homojen ve güçlü bir ışık düzeni sağlanıyor. Şeffaflık duygusu ile daha modern bir mimari konsept kazanılıyor.
Modern mimariye eşlik eden ve inovatif gelişmeleri adım adım takip eden Rimadesio; kapı sistemleri, kayar paneller, saklama üniteleri, raf sistemleri, walk-in giyinme/soyunma mekânları-sistemleri ve tamamlayıcı mobilyalar üreten çok güçlü bir firma. Salone del Mobile’de Guiseppe Bavuso imzası taşıyan tüm sürgülü kapı modelleri sunuldu. Koleksiyonundaki modellerin yapımında öncelik, çevre dostu ve işlevsel çözümler için kullanılan iki doğal malzeme olan alüminyum ve cama verilmiş. Farklı mekânlara ve alanlara uyarlanabilir ölçüleri, A+ teknoloji özellikleri ve geniş cam, çerçeve renk seçeneklerine sahip Rimadesio sürgü kapıları ile artık evlerde labirent duygusu kalkıyor.
Cam ve metali yani organik ve teknolojik iki malzemeyi yan yana getiren işlevi estetikle buluşturan bir tasarım felsefesine sahip. Bugün dünyanın birçok yerinde seçkin projelerde yer alan Rimadesio, mimarların en büyük çözüm ortakları arasında olmakla birlikte Young & Design, KBB gibi birçok tasarım ödülünün de sahibi. Özellikle mekânın bütün ruhunu değiştiren ve yüzey farklılıklarıyla çok stilize fonlar yaratan Rimadesio sistemleri, adeta sanat eseri gibi.
Çağdaş yaşam alanlarının prestij sembollerinden biri olan Longhi, 2018 koleksiyonu ile modernist, yalın duruşunu metropolitan çizgiye, renkli lake kaplamalara ve natürel ahşaba taşıyor. Yatak, yemek odasından tüm aksesuarlara kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Longhi mobilya üretiminde çeşitli teknikleri ve teknolojiyi kullanarak benzersiz ürünler ortaya çıkarmaktadır. Ürünlerinde mermer, nubuk, süet ve bronz-altın metal lazer kesim ve deri üzeri geometrik baskı kullandığı tasarımlarıyla tanınmaktadır. Kendine özel bir tasarım dili olan Longhi, mobilyalarının yanı sıra ustalıkla hazırlanmış porselen taşından oluşan kapısını sergiledi. “Be Mine” adını verdikleri bu kapı, adından da anlaşılacağı gibi yalnızca istek üzerine üretiliyor.
Her sektörde olduğu gibi mutfak mobilyasında da değişiklikler söz konusu, 2018 mutfaktaki değişimleri izlediğimiz bir yıl oluyor. Bu değişimler tüketicinin konforunu, rahatlığını sağlayacak yöndedir. Modern zamanlarda iş hayatının ve yaşamının sıkışmışlığının, ev ortamında özgürlüğe bırakılması her markanın ilk tercihi… İlk bakışta, yalın çizgiler, alçak bazalar, minimal mutfaklar ön plana çıkmaktadır. Tüketici hayal ettiği özgün mutfak mobilya tasarımlarına erişebilecektir.
2018 yılı trendi; kulpsuz, sade modeller ve mat yüzeyleri içermektedir. Dolap yükseklikleri alt ve üst dolaplardaki değişim, tüketici için daha uygun kullanım alanı haline getirilmiştir. Ahşabın sıcaklığına, net ve güçlü çizgileri, pastel tonları, ahşap yüzey birleşimini, romantik ve şiirsel tasarımları, renk ve malzeme seçimlerinde özgürlük sunmaktadır. Özellikle koyu renk ahşap kullanımı gözlenmektedir.
“Gelecekte herkesin kullandığı değil, kişiye özel mutfaklar olacak”
Bunların yanı sıra kişiye özel tasarımların hazırlanmasıyla da tüketicinin kendini özel hissetmesi büyük önem taşımaktadır. Markalar mutfakları hem yaşam alanı olarak değerlendiriyor hem de “evlerimizin kalbi” olarak görüyor. Bu düşünceden yola çıkarak da kullanıcının kendisini ait hissetmesini hedefliyoruz. Örneğin kullanıcıların fiziksel özelliklerine göre, sağlığını düşünerek fırının ve bulaşık makinesinin yüksekte olduğu modüller tasarlanıyor. Sağlık açısından önemli olan birçok şey mutfaklara yön vermeye başladı bile.
Valcucine, mutfak modelleri değil mutfak sistemleri yaratan özel ve önemli bir marka. Kendi alanının A++ segmentinde ve özel bir kesime sesleniyor. Mutfak tasarımı üzerindeki çalışmaları sadece stil-teknoloji ikilisi üzerine kurgulamıyor. İtalya’nın insan ergonomisine uyumlu olma ve çevre duyarlılığına hassasiyet anlamında en öncü markalarından biri ve tasarım felsefesi bütünüyle “kullanıcı ve doğal yaşam faydası” ilkesi üzerine kurulu. Bu da bizi son derece bilinçli bir markaya götürüyor. Kurucuları: “Yaptığımız işin merkezine toplumu ve onların hislerini, duyularını ve günlük yaşamda aldıkları basit keyifleri koyduk. Pişirme eylemini formlar ve materyalleri geliştirerek benzersiz bir deneyime dönüştürmeyi istedik.” diyor. Fuarda sunduğu son teknoloji Logica Celata‘dan bahsedecek olursak, İtalyan yaşam tarzının tipik geleneği olan ev barını ortaya çıkartmak için geliştirilen özel bir mutfak modeli. Tasarımı Gabriele Centazzo’ya ait olan yeni modelinde bar sistemi ile diğer serilerinden sıyrılıyor.
Dokunmadan açılan kapağı, ev barını ortaya çıkarıyor. Pratik, çok iyi düzenlenmiş ve şarap tatmanın gerektirdiği tüm ekipmanla donatılmış. Barı kapattıktan sonra ise evinizin zarif bir mobilya parçası haline dönüşüyor. Kişiye özel üretilebilen Vitrum Arte özel cam yüzeyleri ile barı eğlenceli bir stilde serbestçe yorumlayabiliyorsunuz.
Milano Tasarım Haftası’nın 57 yaşındaki en tecrübeli lokomotifi iSaloni’nin iki yılda bir gerçekleşen etkinliği Eurocucina’da Miele’nin Diyalog fırını ile tanıştık. Yiyeceklerin ısı ihtiyaçlarına göre kendisini ayarlayabiliyor ve konvansiyonel fırınlardan yüzde 70 daha hızlı. Görünüm olarak diğer fırınlardan farklı olmasa da, mutfak ve lezzet dünyasında şimdiye kadar görülmemiş deneyimler yaratıyor.
Gün geçtikçe biraz daha önem kazanan ve kişisel yenilenme mekânı olarak içeriğini hızla geliştiren banyolar ise, sadece teknoloji, işlev ve mobilya ile değil, teması, atmosferi, aurası ile de öne çıkıyor. Artık günümüzün banyo tasarımlarında su ile baş başa kalmanın, arınmanın ve rahatlamanın altı çiziliyor. Banyoların tanımı tümden değişti. 2018 sezonu için evinizin keyif sınırları genişlerken ön plana çıkan mimari özellikler ise başı çekiyor.
2018’de banyolarında fark yaratmak isteyenler için modern ve inovatif tasarım anlayışıyla hayata geçen monoblok lavabolar ön plana çıkacak.
Ekstra alana ihtiyaç duyan kullanıcılar için estetik görünümlü yaratıcılığın ön planda olduğu tasarımlar göz dolduruyor. Ünite içi çamaşır depolama işlevi gören tekerlekli puflar, duvara monte edilebilen makyaj üniteleri bunlardan yalnızca birkaçı…
Yüksek kalitede banyo mobilyası tasarlama amacıyla yola çıkan Antonio Lupi bugün tüm dünyanın en ünlü üreticilerinden biri konumuna gelmiş, bu süreçte ürün gamını da geliştirmiş bir marka. Fuarda banyo dolaplarından aynalara, taş küvetlerden duş sistemlerine, aksesuarlardan halıya ve iç-dış mekân şömine sistemlerine kadar banyolarını sergiledi.
Paolo Ulian’ın Antonio Lupi için tasarlamış olduğu Intreccio en çok ilgi görenler arasındaydı. Mermer anlayışının modernize edilmesinin en iyi örneklerinden olan Intreccio, bağımsız lavabo içerisindeki led aydınlatmalar ile dikkatleri üzerine topladı. Klasik blok mermer lavabolarının aksine hafifliğiyle ön planda olan bu tasarım yalnızca 55 kilogram.
Eskiden lüks göstergesi olan, sonrasında popülarite kaybı görülen ancak kalitesinden asla ödün vermeyen mermer; son yıllarda modern bir trend olarak keskin dönüşüyle tekrar mekânlara ev sahipliği yaptığını görüyoruz.
Dünyaca ünlü mobilya, mutfak, banyo markalarını Milano’da ağırlayan fuar, Salone del Mobile’den aldığımız notlara bakacak olursak; bu yıl dekorasyon akımının geleneksel çizgilere, otantik motiflere ve canlı renklere kaydığını aynı zamanda koleksiyonlarda ağırlıklı olarak klasik tarzda özgün tasarımlara yer verildiğini görüyoruz.
Avangarde olarak adlandırılan son derece gösterişli ve lüks dekorasyonların ilgi çekmesinin yanı sıra 2018’e damga vuracak detaylar arasında pirinç ve bakır yer alıyor. İç mekânlarda ihtişamı ve zenginliği yansıtan altın sarısı, mobilyadan, duvara, aksesuardan tekstil ürünlerine kadar birçok tasarıma kalite ve tarz kazandırıyor. Son zamanlarda dekorasyondan moda dünyasına hatta kozmetiğe kadar birçok alana sıçramış olan metalik trendi, feminen stilleri sevenler için harika bir akım. Altın, bronz, gümüş gibi metalik renklerin yanı sıra rose gold yani bakır altın çok daha ön plana çıkmış durumda. Bronz aynalar ve cam detaylarının bu yıl da dekorasyona heyecan kattığını gözlemledik.
Tüm dünya teknolojinin hızına yetişmeye çalışırken dekorasyon ve mobilya markalar da bu hıza ayak uydurmaya çalışıyor. Her gün müşteri beklentilerine göre şekillenen ürünlere teknolojiyi dahil etmek ise şart. Bu farkındalıkla sürekli kendini yenileyen teknolojinin satın alma alışkanlıklarını değiştirdiğini rahatlıkla görmekteyiz. Geleceğin mobilyaları hazırlanırken günümüzde teknoloji ile birlikte yaratıcı ve akıllı mobilya tasarımları üretilmeye başlandı. Örneğin televizyon ünitelerine gizlenebilen dev ekran plazmalar, kablo kargaşasını azaltan ürünler çoğalıyor. Mobilyalarda bulunan özel bölmelere saklanabilen eşyalar artık dekorasyon bütünlüğünü bozmuyor. Ayrıca havalimanı, otel lobisi gibi alanlarda talep gören şarj üniteli ve internete bağlı mobilyalar evlerdeki yerini de almaya başlıyor.
İç mekânlara girmeye hazırlanan hayvan heykellerini, aksesuarlarını, aydınlatma parçalarını görmekle beraber mekânlarda canlı bitkilerin dekorasyon unsuru olarak kullanıldığına şahit olacağız.
A.Ozan EKŞİ