Günümüz metropol hayatında dinamik ve detaylardan arındırılmış bir ev hayatı isteyenlerin tümünün hayalinde bir loft rüyası duruyor. Duvarlarla sınırlanmayı, yükseklikler konusnud özgür olmayı seven, akışkan ve ortak bir hacimde bütünleştiren yeni bir yaşam sunuyor kullanıcılarına. Bu mekânlarda yaşam nasıl örgütlenmeli, iç mekânlar nasıl düzenlenmeli?

Son zamanların en trend yaşam biçimlerinden biri haline gelen loftlarda yaşamak kuşkusuz herkes için kulağa cazip geliyor. Aslında loft yaşam tarzına uyum sağlamak hiç de sanıldığı kadar kolay değil. Mekânın tek bir hacimden ibaret olması, açıkta duran tesisat boruları, kirişler ve taşıyıcı kolonlar gibi, sıradan bir evde genellikle sorun olmayan unsurlar, loftların dekorasyonunda çözülmesi gereken problemler olarak karşınıza çıkabiliyor. Peki, yüksek tavanlı, geniş pencereli, duvarsız ve kapısız tek hacimden ibaret bir daireyi sıcak bir ev haline getirmek için neler gerekiyor? İşte loftta kurulacak yeni bir yaşam için en önemli dekorasyon ipuçları:

1 Mekânı tanımlayın: Loft daireniz içinde yürüyerek, yaşama, uyuma ve yemek yeme fonksiyonlarına en uygun alanları belirleyin. Bu belirlemeyi yaparken mutfağın ve banyonun yerlerini ve pencerelerin yerleşim biçimini dikkate alın. Pencereden görünen bir manzara varsa yaşama alanını buna göre konumlandırabilirsiniz. Pencereler uyuma alanı olarak belirleyeceğiniz yerin seçiminde belki de en önemli faktör olmalı: Her sabah erken saatte yüksek pencerelerden yansıyan günışığı ile uyanmak pek hoşunuza gitmeyebilir. Evin kabataslak krokisini çizerek yaşama, uyuma ve yemek yeme fonksiyonları için belirlediğiniz yerleri işaretlemek sonraki süreçte size çok yardımcı olacaktır.

2 Mekânı bölün: Ana fonksiyonların yerini tanımladıktan sonra, duvar olmaksızın mekânda farklı alanlar yaratmak hiç de sanıldığı kadar zor değil. Çift yönlü bir kütüphane ya da bir yemek masası ile iki farklı mekân arasında sınır oluşturabilir, mobilyaları farklı fonksiyondaki kullanım alanlarına göre gruplayarak yerleştirebilir ve iki ayrı oda hissi yaratabilmek için halı kullanabilirsiniz. Yatak odası olarak belirlediğiniz bölümü bir platformla zeminden yükseltmek de en iyi ayrıştırma çözümlerinden biri olabilir. Paravanlar ve ekranlar, mekân bölücü olarak kullanılabildiklerinden loft hayatına en uygun aksesuarlardandır. Bir diğer alternatif de tavandan sarkıtacağınız, yansıtıcı tekstil yüzeyler olabilir. Bunları hem odaları birbirinden ayıran separatörler olarak kullanabilir, hem de üzerine led ışık veya tv/video görüntüsü yansıtarak loftunuzda harika bir parti atmosferi yaratabilirsiniz.

3 Bir stil seçin: Yeni inşa edilmiş loftlara genellikle zarif, sade, minimalist dekorasyon stilleri çok yakışıyor. Geniş hacimleri ve büyük pencereleriyle oldukça ferah mekânlar olan modern loftlar kesinlikle az sayıda mobilya ve aksesuar ile, hafif ve yumuşak bir tarzda döşenmeli. Koyu renkli ağır mobilyalar yerine açık renkli, hafif, çok fonksiyonlu, toprak tonlarında doğal tekstil ürünleriyle döşenmiş modern mobilyalar kullanmakta yarar var. Özellikle duya ve aksesuar modern tarzın tamamlayıcısı olabilir. Yapının dönemine ait oymalı, masif ahşap, büyük bir masa ya da orta sehpa olarak da kullanabileceğiniz antika bir sandık ve kristal şamdanlar, yüksek tavanlı mekânınızın ruhunu daha çok yansıtacaktır. Geniş mekânda kolaylıkla yerini değiştirebileceğiniz için mobilyalarınızın mümkün mertebe hareketli olmasına dikkat etmekte yarar var.

6 Fonksiyonel depolama alanları yaratın: Daireniz ister küçük, isterse geniş olsun, dört duvar ve yüksek tavandan ibaret boş hacimler olan loftlarda depolama alanları yaratmak zordur. Çekmeceli ve dolaplı oturma grupları, bazalı yataklar gibi depolama ünitelerine sahip olan çok fonksiyonlu mobilyalar tercih etmek, bu sorunun en pratik çözümlerinden biri olabilir. Loftunuzun düşeydeki potansiyelini değerlendirebileceğiniz, depolama potansiyelleri bulunan yüksek dresuarları ve gardıropları aynı zamanda mekân bölücü olarak da kullanabilirsiniz. Pratik bir kural olarak, mutlaka yaşama, uyuma, yemek yeme gibi farklı fonksiyonlara göre belirlediğiniz kullanım alanlarının her birinde en az bir depolama alanı yaratmalısınız.

7 Loftunuzu ısıtın: Endüstriyel yapılardan dönüştürülen loftlar metal çerçeveli pencereleri nedeniyle yoğun ısı kaybına maruz kalabilir. Bu nedenle eski tip pencerelerin modern ısı yalıtımlı pencerelerle değiştirilmesi gerekebilir. Parke ya da betonarme zeminler harika bir görünüme sahip olsalar bile, sabahları sıcak yatağınızdan inip yere bastığınızda verdiği buz gibi his hiç de keyif verici değildir. Oturma gruplarınızın, yemek masanızın ve yatağınızın önüne birkaç parça halı sererek hem geniş hacim içerisinde yaşam alanlarınızın farklılaşmasını sağlamış, hem de evinizin zemininde daha sıcak ve yumuşak bir kullanım yaratmış olursunuz.

8 Doğru aydınlatma üniteleri seçin: Bu geniş ve yüksek mekânın aydınlatma sistemini bir aydınlatma tasarımcısıyla birlikte belirlemeniz en doğru seçim olacaktır. Genel prensipler ise şöyle: Oturma ve yemek yeme alanlarınızın üzerinde tavandan sarkıtılan iri avizeler kullanarak yüksek tavanlı bir evde yaşıyor olmanın tadını çıkarabilir, bu etkiyi, zemine, sehpa üstlerine ve duvarlara yerleştirilecek spot, abajur ya da lambader gibi aydınlatma üniteleriyle daha da güçlendirebilirsiniz. Ledler, kablo aydınlatma üniteleri ya da raylı spot aydınlatma alternatifleri de loft dairenize daha sofistike bir hava verecektir.

9 Pencerelere dikkat edin: Loftların en etkileyici unsurlarından biri olan yüksek ve geniş pencereler hem ışığı kontrol etmek, hem de mahremiyet sağlamak için müdahale gerektirir. Bir miktar ışığı içeri alabilen şeffaf kumaş paneller kullanmak, özellikle de güney veya batı cepheli pencerelerde de yazın güneşin yaratacağı sıcak etkiyi azaltabilmek için güneş kırıcı sistemler ilave etmek en iyi çözüm olabilir. Loftunuzun pencereleri mekânı aydınlatmak için yeterince geniş değilse de, doğru noktalarda ayna kullanarak içeri giren ışığı loş bölgelere yansıtabilirsiniz.

J Tavan yüksekliğini optimize edin: Özellikle endüstriyel yapılardan dönüştürülmüş loftlarda hem tavanlar çok yüksektir, hem de tüm tesisat ve kirişler açıktadır. Görsel olarak tavanı bir miktar alçaltmak ve eğer tüm teknik ekipmanı gizlemek istiyorsanız hepsini tavanla birlikte koyu renge boyatabilirsiniz. Ayrıca asma tavan, kartonpiyer gibi eklemeler yaparak tavan yüksekliğini daha az rahatsız edici bir boyuta getirebilmeniz de mümkün. Duvarlara yatay bir şekilde resim ve fotoğraf asmak ve yüksek mobilyalar kullanmak evinizde insan ölçeğini yakalamanın diğer pratik detayları.

Loft’ların 5 anahtarı

Açık ve esnek mekânlar. Endüstri yapılarından dönüştürülenler başta olmak üzere tüm loftlar çok geniş metrekarelere sahiptir. Genellikle tek bir hacimden ibaret olmaları nedeniyle kullanıcılarının tercihlerine göre kolaylıkla yeniden biçimlendirilebilir.

Tesisat boruları. Tavanda açıktan giden havalandırma ve yangın söndürme boruları, yapıya sonradan ilave edildiği için duvarlara eklenen borular içinden geçirilen elektrik tesisatı gibi ekipmanlar loftların dönüştürüldükleri endüstriyel yapının izlerini taşıması nedeniyle çoğu kez korunur ve teşhir edilir.

Yüksek tavanlar. Loftların hemen hepsinde tavan yüksekliği min. 3 metredir. Bu yükseklik endüstriyel yapılardan dönüştürülen loftlarda daha fazla olabilir.

Yapı malzemeleri. Endüstri yapılarından dönüştürülmüş loftlarda zemin ya betonarme ya da masif ahşap parkedir. Tavan genellikle saç kaplama, duvarlar da brüt beton ya da tuğladır.

Büyük pencereler. Eski endüstri yapılarından dönüştürülmüş loftlar, genellikle elektriğin aydınlatma amaçlı kullanılmaya başlanmasından daha önce inşa edilmiş olduklarından, pencereleri günışığından maksimum yararlanabilmek için oldukça geniş ve yüksektir.