Dilimize Fransızca’dan geçmiş bir söz grubu olan ‘ ton sur ton ’un tam çevirisi ‘ ton üzeri ton ’dur. Belli bir alanda, odada, kumaşta, aksesuarda vs. aynı rengin farklı tonlarının bir arada kullanılmasını tanımlar. Örneğin çikolata rengi, açık kahve ve bej üçlüsü bir salonun genelinde kullanılmışsa bu odada ‘ ton sur ton ’dan söz edilebilir.
Prens Charles gibi isimlerle çalışan İngiliz iç mimar David Hicks, “David Hicks on Decoration” adlı kitabında zamansız bir görünüm yaratmanın renklerle ilişkisine dair şunları söylüyor: ‘ Kuralları gevşetmenin de bir kuralı vardır. Renk seçiminizde kırmızının bütün tonlarını ya da bütün pembeleri, mavileri, grileri bir arada kullanabilirsiniz. Aynı aileye ait renkler bazen sorunsuz durabilir.
Sevdiğiniz bir rengi seçin ve onu kendi tonlarıyla birlikte kullanın. Örneğin, dekorasyonda griden hoşlanıyorsanız, duvar ve perdedeki renk seçiminizi antrasitten yana yapın. Antrasitten daha açık gri tonlarında bir kanepeyle zenginleştirin. Açık gri aksesuarlar ekleyin. Açıktan koyuya ya da tam tersi koyudan açığa doğru ilerleyen renk efekti için kullanılan renk tonlamalarının aslında güneş ışığıyla ve mevsimlerin etkisiyle renk değiştiren doğayı eve taşımanın kısa ve sofistike bir yolu olduğunu düşünün. Senenin trend mobilyalarıyla, iç mekanlarda istediğiniz rengin degrade efektini yaratmaya başlayabilirsiniz. ’
Renklerin insan karakteri üzerinde yarattığı etkinin inkâr edilemez bir gerçek olduğunu var sayarsak; evinizde hangi renkleri kullanacağınız konusu oldukça önem kazanıyor.
Bej rengi kahverenginin en açık tonlarından biridir. Dolayısıyla yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz bej mobilyalı, parke zeminli, bej renk duvarlı ve koyu kahve ahşap tavanlı oturma odasında ton sür ton uygulamasının güzel bir örneğini görmüş oluyoruz. Özellikle küçük odalarda ton sür ton uygulaması odayı daha geniş gösterebilir. Duvarlardan mobilyalara yumuşak bir geçiş yapılması odanın daha ferah algılanmasını sağlar.
Yukarıdaki örnekte mavi rengin farklı tonlarının duvar, yatak, tekstil ürünlerinde ve halıda kullanıldığını, ton sür ton uygulamasıyla modern ve sade bir görünüm elde edildiğini görebilirsiniz.
Küçük bir odada bu yöntemi uygulamak o mekânın daha büyük görünmesini sağlayabilir.
Sevdiğiniz bir rengi seçerek işe koyulabilirsiniz. Ayrıca büyük parçaları değiştirmek yerine ev tekstili ürünler ile başlayabilirsiniz. Yastıkları, halınızı ve perdeleri farklı tonlarda seçerek bir uyum yakalayabilirsiniz. Ton sür ton uygulamasını en basit hali ile tanımlamak için bir rengi hayal etmek ve onun tüm tonlarını gözünüzde canlandırmak yeterli olacaktır. Bu tonlardan en az üç tanesini aynı mekânda kullandığınız anda siz de ton sür ton uygulamasını evinize yansıtmış olacaksınız.
Her rengin kendine özgü bir güzelliği var, seçeceğiniz renk ne olursa olsun önemli olan sizin zevkinizi yansıtmasıdır…