Ukrayna’nın Kiev şehrinde kahverenginin tonlarıyla tasarlanan eşsiz bir daire.
Sakin iç mekan tasarımı sayesinde şehrin kalabalığı ile bir tezat oluşturuyor. Kil duvarlarla 50 m2’lik bir yaşam alanına dönüşen projenin tasarımında ise Sergey Makhno Architects‘in imzası var.
Dingin, mesafeli ve samimi bir görünüme sahip olan projenin mimarlarının da
yaratmak istediği etki aslında tam olarak bu.
‘Wabi Sabi felsefesini takdir ediyoruz ve mükemmel olmayan şeyleri güzellik olarak görüyoruz. Bu daire doğal düzensizlik ve sakinlik ile harmanlandı. Doğal malzemeler ve şekiller uyum içindedir.’
– Sergey Makhno
Wabi-Sabi dekorasyon nedir?
Wabi-Sabi kavramı, güzelliğin kusurlarla daha estetik olduğunu savunur. Japon kültüründen gelen bu anlayış, 1500’lü yıllarda ortaya çıkmıştır. Gösterişten uzak, daha basit bir yaşam tarzını benimseyen Wabi-Sabi,
zaman içinde minimalist ve yalın tarzları seven kişiler tarafından dekorasyonda da kullanılmaya başlanmış, bir trend haline gelmiştir.
Tıpkı Feng Shui gibi bir yaşam felsefesi olsa da zaman içinde dekorasyon trendleri arasında da yerini alan
Wabi-Sabi ile evinize daha huzurlu bir görünüm kazandırabilirsiniz. Genel olarak daha doğal, abartısız, mümkünse hatıraları ve izleri olan nostaljik, antika nesnelerin bir araya getirilmesiyle bu felsefeye uygun bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Bu anlayışta renklerden mobilyalara, yüzeylerden aksesuarlara kadar tüm detaylarda yalınlığın ve yaşanmışlığın izleri görülür. Sentetik ve yapay duran hiçbir ögeye yer verilmez. Eşyaların bir takım halinde olması, uyumlu görünmeleri gerekmez. Önemli olan bir ruhu ve estetiği olan nesnelerin uygun şekilde bir araya getirilmesidir.
Tasarlanan evin sahibi sık sık seyahat ediyor, özellikle Tayland ve Sri Lanka’yı seviyor. Bu ülkeler gelenekselliği modernize etmeye eğilimlidir. Ev sahibinin tarzına uygun hareket ederek, geleneklerden uzaklaşmayan bir iç mekân tasarımı yaptık. Oldukça doğal ve rustik hislere rağmen, daire rahat bir hayat garanti eden yüksek teknoloji ürünü olanaklarla donatılmıştır.
-Sergey Makhno Architects
Bu ev ahşap, kil, keten ve tüm
doğal malzemelerin kullanıldığı bir bungalov gibi.
El yapımı aydınlatmalar, doğa ile sadelik ve uyum arayışında çalışan Sergey Makhno Architects projesinin önemli bir parçası. Işıklar için basit, işlenmemiş malzemeler kullanılmış.
Mimarlar, 50 metrekare olan evi mümkün olduğunca ferah bir yaşam alanı olarak tasarlamayı hedeflemiş. Yeni bir plan oluşturarak banyonun yeri tekrar konumlandırılmış. Yüksek bir standa kaldırılan banyo, duvarlardaki tektonik hacim ve beyaz renk yardımıyla daha aydınlık yaşam alanı sunuyor. Mekânın kendine has aurasını bozmadan banyonun planını değiştiren ve bu sayede alandan kazanan tasarımcılar, depolama alanı için geniş bir yer açmış.
Zeminde ve duvarlarda benzer renk paleti kullanılmış. Aynı tonlarda dekore edilen ev, iç mekânın egzotik havasını ortaya çıkarıyor. Seçilen toprak renklerini evin her noktasında görmeniz mümkün.